جراحی دهان و دندان

با حرفه ای ها همراه باشید

جراحی دهان و دندان، فک و صورت :
متخصصان جراحی دهان و دندان ، فک و صورت درحقیقت دندانپزشکانی هستند که پس از گذراندن دوره دندانپزشکی عمومی خود در دانشکده های دندانپزشکی یک دوره کامل و جامع جراحی دهان و دندان بیمارستانی بالغ بر ۴ سال را تحت نظر اساتید مختلف در بیمارستان گذرانده و امکان انجام هر گونه مداخله جراحی در ناحیه دهان، فک و صورت را می یابند.متخصص جراحی دهان و دندان در حوزه خدمات سرپایی در ناحیه دهان و فک، می توانند نسبت به خارج نمودن دندان های نهفته در زیر لثه و یا محبوس شده در داخل استخوان مانند دندان های عقل، حذف ریشه های عفونی و یا درمان کیست های مختلف ایجاد شده در داخل فک اقدامات لازم را انجام دهند.متخصص جراحی دهان و دندان همچنین جراحی های اختصاصی نظیر، حذف انتهای ریشه دندان با هدف حفظ الباقی ریشه و تاج و یا ایجاد دسترسی به دندانهای نهفته ای نظیر دندان نیش که متخصص ارتودنتیست در نظر دارد آن را به کمک مکانیک های ارتودنسی به محل اصلی اش جابجا نماید را انجام می دهد..

جراحی دندان

کشیدن دندان عادی یا نهفته با جراحی ساده و گاه پیچیده

جراحی ریشه دندان

برای مواردی که درمان ریشه دندان موفق نبوده

جراحی لثه و زیبایی

برای برطرف کردن مشکلات لثه ای و افزایش طول تاج

جراحی ایمپلنت

برای جایگذاری دنداهای از دست رفته

جراحی فک و صورت

جراحی در اتاق_عمل و تحت بیهوشی

جراحی ارتودنسی

ترکیب ارتودنسی و جراحی فک و صورت

جراحی دهان و دندان به عنوان یکی از شاخه‌های تخصصی رشته دندانپزشکی محسوب می‌شود که به گذراندن ۵ سال دوره تخصصی بعد از اتمام دوره عمومی نیاز دارد. رایج‌ترین کار در این رشته کشیدن دندان (Extraction) می‌باشد. در برخی موارد برای کشیدن دندان‌های نهفته و کشیدن ریشه باقیمانده به جراحی دندان نیاز است. معمولا بیمار پس از جراحی دهان و دندان با درد و التهاب همراه است که با مصرف مسکن و تجویز آنتی‌بیوتیک توسط دندانپزشک درد و التهاب کاهش می‌یابد.

وظیفه‌ی متخصص جراحی دهان و دندان چه چیزی است؟

این تخصص دامنه بسیار وسیعی دارد. از کشیدن دندان گرفته تا درمان شکستگی‌هایی که در صورت به وجود می‌آیند، همگی در دامنه این تخصص قرار می‌گیرند. متخصصین جراحی دهان و دندان بعد از گرفتن مدرک تخصص باید بتوانند موارد زیر را درمان کنند. درمان بیماری‌های مربوط به:

سر
طاق جمجمه
صورت
فک
گردن

روش های جراحی دندان

جراحی دندان شامل هرگونه جراحی درمانی با هدف تصحیح وضعیت دندان‌ها است.
برخی از متداول‌ترین جراحی‌های دندانی عبارتند از:
جراحی‌های Endodontic‏(داخل دندانی)
این نوع جراحی‌ها روی بخش زیرین یا ریشه دندان انجام می‌گیرد:
روت کانال: عصب کشی
‏Pulpotomy‏: بریدن بافت رگ و اعصاب از بخش تاجی دندان به منظور خشک کردن عفونت
‏Pulpectomy‏: خارج سازی رگ و اعصاب دندان برای قطع درد در هنگام انجام روت کانال
‏Picoectomy‏: در مواقعی که انجام عصب کشی برای تسکین درد کافی نباشد، عصب مربوط به آن دندان از بالاترین بخش قطع می‌شود.
جراحی‌های Prosthodentic‏ (کاشت قطعات مصنوعی دندان)
ایمپلنت قطعات مصنوعی دندان جایگزینی مناسب برای نواحی بدون دندان می‌باشد. سوالات بسیاری درباره این نوع جراحی ذهن افراد را به خود مشغول نموده است. از این رو در ادامه انواع جراحی‌های Prosthodontic‏ را بررسی می‌کنیم.
تاج‌های دندانی (کلاهک):

تاج دندان نوعی کلاهک (Cap) به شکل دندان است که جهت پوشش و ترمیم اندازه و ظاهر دندان و همچنین تقویت استحکام روی دندان قرار داده می‌شود. تاج‌های دندانی پس از نصب در مکان مورد نظر با توجه به هدف کاربرد یا سلامت دندان به صورت کامل یا جزئی بخش قابل مشاهده دندان را تا خط لثه پوشش می‌دهد. از کاربردهای تاج دندان می‌توان به بهبود شکل ظاهری دندان‌های پر شده، استحکام دندان‌های مصنوعی و به عنوان پوششی برای پایه‌های ایمپلنت اشاره نمود.
علاوه بر این در مواقعی که پوسیدگی دندان بسیار زیاد است از تاج دندان مصنوعی برای اصلاح طرح لبخند نیز استفاده می‌شود. تاج‌های دندانی موقت و دائم تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند. از جمله این تفاوت‌ها می‌توان به امکان ساخت تاج‌های دندانی موقت در مطب دندانپزشک اشاره کرد زیرا تاج‌های دندانی ثابت باید حتما در لابراتوار ساخته شوند. همانطور که گفتیم تاج‌های دندانی موقت بیشتر از جنس فلز یا آلیاژهای فلزی و مواد بر پایه اکریلیک هستند.

تاج‌های دائمی از جنس فولاد ضد زنگ، همه فلزها مثل طلا یا هر نوع آلیاژ دیگر، پرسلن و فلز، انواع رزین‌ها یا به صورت کاملا سرامیک باشد. در ادامه به بررسی هر کدام از این تاج‌ها می‌پردازیم.
۱. تاج‌های فولاد ضد زنگ:
این نوع تاج دندان به صورت پیش ساخته است که به صورت موقت به جای دندان دائمی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حقیقت این نوع تاج دندانی تا زمانی که تاج دائمی از جنس دیگر برای دندان ساخته شود بر روی دندان یا پرکردگی قرار می‌گیرد تا از آن محافظت کند. تاج فولاد ضد زنگ بیشتر برای کودکان کاربرد دارد که از دندان‌های شیری آن‌ها محافظت کند و روشی بسیار اقتصادی و مقرون به صرفه است. بدین صورت که تاج بر روی کل دندان مانند پوششی قرار می‌گیرد و اجازه نمی‌دهد که دندان پوسیده شود. هنگامی که دندان‌های دائم کودک رشد کنند، تاج فولاد ضد زنگ به صورت طبیعی بیرون می‌آید.
۲. تاج‌های فلزی:
فلزهایی که در تاج‌های دندان به کار برده می‌شوند، آلیاژهایی هستند که مقدار زیادی طلا یا پلاتین، کبالت - کروم و نیکل - کروم دارند. این نوع تاج‌ها در برابر نیروهایی مانند جویدن و گاز گرفتن مقاومت بسیار بالایی دارند. به همین دلیل طول عمر و ماندگاری آن‌ها نیز مناسب است. تاج‌های فلزی دچار ترکیدگی یا شکستگی نمی‌شوند اما اصلی‌ترین مشکل آن‌ها رنگ و قیمت بسیار بالا‌ می‌باشد. این نوع تاج‌های دندانی برای دندان‌های عقب که دید زیادی ندارند مناسب هستند.
۳. تاج‌های تمام رزین:
قیمت این نوع تاج‌های دندانی پایین‌تر از انواع دیگر آن‌هاست. اما مشکل عمده تاج‌های تمام رزین، ساییدگی و شکستگی آن‌ها بعد از مدت زمان کمی می‌باشد.
۴. تاج‌های تمام سرامیک یا تمام پرسلن:
این نوع تاج‌ها دارای هماهنگی رنگ بهتری هستند و رنگ‌های طبیعی‌تری دارند. تاج‌های سرامیک یا پرسلن برای افرادی که به فلزات حساسیت دارند بسیار مناسب بوده و می‌توان رنگی هماهنگ با دندان‌های دیگر انتخاب کرد. این نوع تاج برای دندان‌های جلویی بیشتر کاربرد دارد.
۵. تاج‌های دندانی پرسلن و فلز یا تاج‌های دندانی ترکیبی:
تاج‌های دندانی ترکیبی امکان هماهنگی رنگ با دندان‌های مجاور را دارند. توجه داشته باشید که ساییدگی دندان‌های مجاور این نوع تاج دندانی بیشتر از نوع تمام رزین یا فلزی آن می‌باشد. همچنین قسمتی که از پرسلن ساخته شده ممکن است دچار شکستگی یا ترکیدگی شود.

لازم به ذکر است که تاج‌های دندانی ترکیبی سازگاری بهتری با دندان‌های طبیعی دارند. در هر صورت تاج‌های دندانی ترکیبی بهترین گزینه برای دندان‌های جلو و عقب هستند و در برخی موارد به عنوان بریج بلند نیز از آن‌ها استفاده می‌شود.
روکش:
روکش دندان دارای انواع مختلفی می‌باشد. روکش‌ها اصولا برای ترمیم دندان مورد استفاده قرار می‌گیرند. روکش به ایمپلنت یا ریشه دندان با استفاده از چسب پروتز یا پیچ متصل می‌شود. در صورتی که بخواهید روکش را بردارید باید به دندانپزشک مراجعه کنید. روکش‌ها اصولا از سرامیک ساخته می‌شوند.
پل:
مجموعه‌ای از دو یا چند تاج دندانی هستند که مانند یک پل برای پر کردن جای خالی یک (یا چند) دندان کشیده شده به کار می‌روند.
ایمپلنت:
فرآیندی است که در طی آن یک بخش پایه‌ای در داخل استخوان (فک بالا یا پایین) قرار گرفته و تا بهبودی کامل به حال خود گذاشته می‌شد. چند ماه بعد یک دندان مصنوعی بر روی این پایه جای می‌گیرد.
دندان مصنوعی:
دندان مصنوعی جایگزینی برای تمامی دندان‌های از دست رفته با کم‌ترین هزینه است. شما می‌توانید بعد از گذشت یک ماه از کشیدن دندان‌های خود برای داشتن دندان مصنوعی اقدام نمایید. توجه داشته باشید که دندان مصنوعی از اکریلیک رزین ساخته و در برخی از موارد برای استحکام بیشتر از ترکیبات فلزی نیز استفاده می‌شود.
پروتزهای متصل به ایمپلنت:
ترکیبی از دندان مصنوعی و ایمپلنت هستند. بخش پایه در استخوان کار گذاشته شده و پس از بهبودی، قطعات فلزی بر سطح لثه قرار داده می‌شوند. سپس دندان‌های مصنوعی بر بالای این مجموعه محکم می‌شوند.
درمان‌های ارتودنسی:
در درمان ارتودنسی یک وسیله در داخل دهان قرار می‌گیرد و کمک می‌کند تا دندان‌ها در موقعیت مناسب خود ثابت شوند.از پرطرفدارترین وسایل ارتودنسی می‌توان به براکت یا سیم گرفتن دندان‌ها اشاره کرد. در این روش به هر دندان یک قطعه سرامیکی یا فلزی چسبانده می‌شود و سیمی فلزی از بین این قطعات رد خواهد شد تا دندان‌ها را به یکدیگر وصل کند. روش‌های مختلفی در درمان ارتودنسی وجود دارد که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

۱. براکت ثابت
این براکت از جنس فلز می‌باشد. این وسیله متشکل از نگین‌های براکت، حلقه فلزی، سیم ارتودنسی، حلقه کشی و حلقه کشی الاستیک است. همانطور که گفتیم به هر یک از دندان‌ها یک نگین براکت چسبانده می‌شود و بعد از آن سیم ارتودنسی به نگین‌های براکت وصل شده و از روی دندان‌ها عبور خواهد کرد. این وسیله هم برای دندان‌ها فک بالا و هم برای دندان‌های فک پایین مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۲. براکت سرامیکی
در براکت سرامیکی تمامی اجزاء مانند براکت فلزی است اما تمامی نگین‌ها از جنس سرامیک یا پلاستیک سفید یا شفاف هستند. لازم به ذکر است که براکت سرامیکی نامرئی می‌باشد و سیم آن نیز به رنگ سفید است.

۳. براکت پشت دندانی
براکت پشت دندانی دقیقا مانند براکت فلزی می‌باشد اما به پشت دندان‌ها چسبانده می‌شود. تفاوت اصلی این نوع براکت با براکت فلزی ثابت این است که سیستم براکت باید برای هر بیمار به صورت منحصر به فرد و اختصاصی ساخته شود.

۴. الاینر شفاف
این نوع درمان ارتودنسی با درمان‌های قبل کمی تفاوت دارد، زیرا دیگر نگین براکت و سیم براکت در آن دخیل نیست. الاینر نوعی پلاک شفاف است که تمامی دندان‌ها را در برگرفته و نیرویی را به آن‌ها وارد می‌کند تا دندان‌ها به موقعیت مناسب خود بروند. در این نوع درمان ارتودنسی باید هر دو هفته یکبار الاینر را تعویض کنید.

رأس‌برداری:
در این نوع درمان قسمتی از رأس دندان از طریق یک شکاف بر روی بافت دندان برداشته می‌شود. در این درمان احتمال اینکه دندانی به صورت کامل کشیده یا با جراحی خارج شود بسیار است. این نوع جراحی دهان و دندان با استفاده از بی حسی موضعی یا در شرایط بحرانی‌تر بیهوشی عمومی صورت می‌گیرد. بیشتر مردم با استفاده از این روش درمانی اقدام به خارج کردن دندان عقل خود می‌کنند.

برداشتن فیبرها:
روشی برای برداشتن بافت‌های متراکم اطراف دندان‌ها وجود دارد که برای جلوگیری از بروز دوباره آن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روش درمانی به برداشتن فیبر معروف است.

پریودونتیک
پریودونتیک نوعی تخصص در دندانپزشکی است که بر روی بیماری‌های‌ لثه متمرکز است. در این رشته، دندانپزشک در عرصه پیشگیری، تشخیص و درمان پریودنتال و کاشت‌های دندانی تخصص دارد.

سایر اقدامات متخصصین جراحی دهان و دندان

متخصصین جراحی دهان و دندان برای درمان انواع بیماری‌های دهان و دندان، روش‌هایی را اجرا می‌کنند. در ادامه این مبحث به معرفی روش‌های درمانی برای جراحی دهان و جراحی دندان می‌پردازیم، پس با ما همراه باشید.

جراحی ریشه

متخصصین جراحی دهان و دندان قادرند که ریشه هایی که به هر دلیلی در فضای سینوس های فک بالا فرو رفته و خارج کردن آنها توسط دیگر دندانپزشکان مقدور نیست را خارج نمایند و یا بافت های اضافی و مزاحمی را که ممکن است برای بیمار اذیت کننده بوده و یا در نشستن دست دندان های افراد سالمند و یا دارای دست دندان ایجاد اختلال کرده است را حذف نمایند.

ایمپلنت دندان

متخصصین جراحی دهان و دندان باید بتوانند در قسمت‌های بدون دندان کاشت ایمپلنت انجام دهند. با استفاده از ایمپلنت بیمار حسی شبیه به دندان‌های اولیه خود خواهد داشت. همانطور که می‌دانید در ایمپلنت دندان، پایه‌ای از جنس تیتانیوم خالص در استخوان فک کاشته می‌شود و سپس تاجی شبیه به تاج دندان بیمار بر روی آن قرار می‌گیرد. در این روش درمانی در صورتی که استخوان فک بیمار تحلیل رفته باشد باید پیوند استخوان صورت گیرد تا بیمار بتواند کاشت ایمپلنت انجام دهد.

پیوند استخوان

دندانپزشک زمانی که درمان‌هایی مانند ایمپلنت را برای بیمار مد نظر دارد، اولین موردی که چک می‌کند استخوان‌های فک بیمار هستند. در این نوع جراحی، دندانپزشک ابتدا استخوان‌های فک بیمار را بررسی می‌کند تا اطمینان حاصل کند که استخوان تحمل فشار ایمپلنت را دارد. اگر عرض، ارتفاع و شکل استخوان برای درمان ایمپلنت مناسب نباشد با جراحی دهان و استفاده از مواد بیومتریال می‌توان استخوان را تقویت و بازسازی کرد که به آن پیوند استخوان می‌گویند.

سینوس لیفت

سینوس لیفت نوعی جراحی دهان و دندان است که در آن ارتفاع حفره دندان‌های فک بالا که در نزدیکی سینوس‌ها قرار دارند را از طریق بالا بردن کف حفره سینوس، افزایش می‌دهند. این جراحی سینوس لیفتینگ نام دارد که برای بالا بردن کیفیت نصب ایمپلنت صورت می‌گیرد.

جراحی پریو و زیبایی

تغییرات درخواستی بیمار در نسج نرم نظیر رفع نامتقارن بودن آنها در طرف چپ و راست، حذف خال های صورتی و یا تزریق های مواد ایمن در نواحی با هدف بهبود زیبایی لب و رفع چین و چروک هایی ناحیه صورت از دیگر اقدامات متخصصین جراحی دهان و دندان است.

بی‌حسی در دندان‌پزشکی

بی‌حسی موضعی یکی از انواع بی‌حسی در دندانپزشکی می‌باشد که در آن با استفاده از تزریق در لثه، بی‌حسی انجام می‌شود. زمانی که دندانپزشک سوزن را برای تزریق وارد بافت لثه می‌کند، در ابتدا چند قطره را تزریق می‌کند و بعد از گذشت چند ثانیه سوزن را به محل مورد نظر می‌برد. سپس تمامی مایع بی‌حسی را در آن محل تزریق می‌نماید. میزان ورود سوزن در هر فرد با توجه به بافت محل مورد نظر برای تزریق متفاوت است.توجه داشته باشید که تزریق داروی بی‌حسی باید کاملا آرام صورت گیرد، در غیر این صورت احتمال آسیب به بافت لثه بسیار زیاد است و امکان دارد لثه به داروی بی‌حسی واکنش منفی نشان دهد.

جراحی دندان نهفته

نهفتگی و عدم رویش دندان از داخل استخوان فک به داخل حفره‌ی دهان معمولا به دلیل عدم وجود فضای کافی برای رویش دندان اتفاق می‌افتد.
شایع ترین محل نهفتگی در ناحیه‌ی دندان‌های عقل به علت تکامل و کوچک‌تر شدن استخوان فک بوده ولی می‌تواند در مورد سایر دندان‌ها نیز اتفاق افتد.برای این کار برش ظریفی در نواحی خاص مخاطی داده شده و در موارد لزوم با چند تکه کردن دندان و حتی گاهی با برداشت مقدار حساب شده از استخوان فک اطراف دندان نهفته به طوری که در ظاهر صورت اشکالی ایجاد نشود، دندان خارج می‌گردد.بدیهی است که پس از تزریق بی حسی، بیمار جز مقداری فشار و احساس انجام کار، دردی نخواهد داشت. به ندرت ممکن است جراح به جهت وضعیت خاص دندان نهفته در رادیوگرافی و یا شرایط سیستمیک بیمار و وجود بیماری‌های خاص انجام این گونه اعمال را با هماهنگی به اتاق عمل موکول نماید.

دندان عقل نهفته و نیمه نهفته

در صورتی که دندان عقل فضای کافی برای رشد و بیرون آمدن نداشته باشد به آن دندان عقل نهفته می‌گویند. نهفته بودن دندان عقل سبب درد، عفونت و بسیاری مشکلات دیگر می‌شود. به همین دلیل به کسانی که دندان عقل نهفته دارند توصیه می‌شود که در اسرع وقت با مراجعه به متخصص جراحی دندان مراجعه کرده و اقدام به خارج کردن دندان نماید.دندان عقل نیمه نهفته دارای وضعیت بهتری نسبت به دندان عقل نهفته می‌باشد. دندان عقل نیمه نهفته، تا حدی رشد کرده و مقداری از تاج دندان از لثه بیرون آمده است. برای خارج کردن دندان عقل نیمه نهفته در صورتی که پزشک با تجربه باشد، می‌تواند آن را بدون جراحی و با کشیدن از دهان شما خارج کند. لازم به ذکر است که در صورت جراحی دندان عقل نهفته و نیمه نهفته باید بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید تا از عفونت و ورود باکتری به محل زخم جلوگیری شود.

مشکلاتی که ممکن است در صورت داشتن دندان عقل نهفته و نیمه نهفته با آن روبرو شوید عبارتند از:

گیر کردن مواد‌غذایی پشت دندان عقل
عفونت بافت لثه
احتمال پوسیدگی دندان عقل که باید فورا درمان شود
امکان آسیب به دندان‌های مجاور یا حتی استخوان اطراف دندان و فک
احتمال رشد کیست در قسمت‌های اطراف دندان
نکته دیگر:

لازم است توجه گردد تنها دندان‌های عقل نیستند که ممکن است دچار نهفتگی شوند بلکه این اتفاق ممکن است برای تمام دندان‌ها روی دهد. این دندان‌های نهفته باید توسط دندان پزشک متخصص از فک خارج شوند. در کلینیک ما این عمل توسط پزشکان متخصص بسیار مجرب انجام می‌شود و درد و تورم و صدمات حین عمل به استخوان فک به حداقل می‌رسد.در موارد دیگر، اگر ترمیم دندان بسیار پوسیده و یا شکسته و ترک خورده امکان پذیر نباشد و یا اگر درمان ریشه‌ی یک دندان عفونی دچار شکست شده باشد و عملی و منطقی به نظر نرسد باید دندان را خارج کرد. دندان‌های بسیار لق که به بیماری لثه دچار هستند یا دندان‌هایی که کج روییده‌اند و در جویدن نقشی ایفا نمی‌کنند نیز کاندید کشیده شدن هستند.

در این موارد دندان عقل باید از طریق جراحی خارج شود:
ایجاد عفونت لثه پوشاننده روی دندان
ایجاد پوسیدگی برای دندان جلویی
بر هم زدن نظم دندان‌ها و روی هم آوردن آنها

جراحی دندان عقل

معمولاً هر فردی دارای ۲ دندان عقل در فک بالا، ۲ دندان عقل در فک پایین و در مجموع دارای ۴ دندان عقل است.

گاهی به دلایلی از جمله دلایل ارثی، بیماری‌های دوران کودکی، عدم هماهنگی رشد استخوان فک با اندازه دندان‌ها و … این دندان‌ها در داخل فک نهفته می‌مانند.همچنین ممکن است قسمتی از تاج آن‌ها به طور ناقص در دهان ظاهر ‌شود، که در این صورت به آن دندان عقل نیمه نهفته گفته می‌شود. دندان نهفته عقل دندانی است که از زمان رویش آن گذشته و به دلایل متعدد قادر نیست که در ردیف مناسب سایر دندانها قرار گیرد.چنین دندان عقلی ممکن است در بافت نرم یا سخت گیر کرده باشد. مشکلاتی که دندانهای نهفته عقل می‌توانند ایجاد کنند عبارت است از التهاب بافت نرم پوشاننده این دندانها که در اغلب موارد در ارتباط با دندانهای نیمه رویش یافته اتفاق می‌افتد.

مناسب‌ترین سن خارج کردن دندان عقل

مناسب‌ترین سنی که می‌توانید دندان عقل را جراحی کنید یا بکشید، زیر ۲۰ سالگی می‌باشد. بین ۲۰ تا ۴۰ سال نیز می‌توان اینکار را انجام داد اما بعد از سن ۴۰ سالگی کشیدن آن کار بسیار دشواری است.در صورتی که تاج دندان عقل نهفته نباشد و روی لثه قابل مشاهده باشد، دندانپزشک می‌تواند راحت‌تر آن را خارج کند و جراحی دندان عقل نیازی نیست. اگر دندان عقل نهفته باشد باید با جراحی آن را خارج کرد.برای جراحی دندان عقل برشی بر روی لثه انجام شده و در صورت نیاز مقداری از استخوان فک برداشته می‌شود. دندان عقل ممکن است به صورت یک تکه خارج شود و یا برای سهولت خروج از فک به قطعات کوچک‌تری تقسیم شده هر قطعه جداگانه خارج شود. در نهایت لثه ناحیه جراحی به کمک بخیه، بسته خواهد شد. به هر حال نکته مهم این است که برای جراحی و یا کشیدن دندان عقل، ناحیه مورد نظر کاملا بی‌حس می‌شود و شما اصولا دردی احساس نخواهید کرد. احساسی که شاید ناخوشایند به ‌نظر برسد تنها نوعی احساس فشار است.

نحوه جراحی دندان عقل :

برای جراحی دندان عقل برشی بر روی لثه انجام شده و در صورت نیاز مقداری از استخوان فک برداشته می‌شود . دندان عقل ممکن است به صورت یک تکه خارج شود و یا برای سهولت خروج از فک به قطعات کوچک‌تری تقسیم شده هر قطعه جداگانه خارج شود.در نهایت لثه ناحیه جراحی به کمک بخیه، بسته خواهد شد. به هر حال نکته مهم این است که برای جراحی و یا کشیدن دندان عقل ، ناحیه مورد نظر کاملا بی‌حس می‌شود و شما اصولا دردی احساس نخواهید کرد. احساسی که شاید ناخوشایند به‌نظر برسد تنها نوعی احساس فشار است .

جراحی دندان عقل را به تعویق نیندازید!

دندان عقل در ناحیه‌ای است که عصب حسی صورت از آنجا عبور می‌کند و کمی بی‌دقتی می‌تواند سبب صدمه زدن به این عصب مهم شود.
همچنین دندان عقل در منطقه‌ای است که شریان و ورید از آنجا عبور می‌کند و امکان افتادن دندان به کف دهان و نیاز به جراحی وسیع وجود دارد. با این حال هر چه سن بیشتر باشد، امکان خارج کردن دندان عقل سخت‌تر می‌شود ولی در سنین پایین‌تر، استخوان نرم‌تر است و دندان راحت‌تر خارج می‌شود.قبل از جراحی‌های بزرگ فک پایین باید دندان عقل خارج شود. بعلاوه هر دو سال یکبار بهتر است وضعیت دندان عقل نهفته بررسی شود و اگر ممکن است آزاردهنده باشد یا دندان جلویی را خراب کند، باید با جراحی خارج شود.

مراقبت‌های بعد از جراحی دندان
بعد از جراحی دندان بر روی ناحیه دندان گاز استریل را تا ۲۰ دقیقه نگه دارید و پس از آن مایعات خنک و یا بستنی میل نمائید.
از مک زدن و خالی نمودن مکرر آب دهان خودداری نمائید.
داروهای تجویز شده خود را به موقع و طبق دستور دندانپزشک استفاده نمائید.
تا ۲۴ ساعت پس از جراحی غذاها و مایعات نرم و خنک (آب میوه خنک، سوپ سرد، بستنی و…) مصرف نمائید.
بعد از ۷ تا ۱۰ روز جهت کشیدن بخیه به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
ممکن است تا ۴۸ ساعت پس از جراحی تورم، درد، کبودی و خونابه داشته باشید، این امر طبیعی است و طی ۷ تا ۱۰ روز از بین خواهد رفت.
در صورت مشاهده خونریزی غیر قابل کنترل و شدید به دندانپزشک خود مراجعه نمائید و از هیچگونه دارویی بدون تجویز پزشک استفاده نفرمایید.
در روز جراحی دهان را شستشو نکنید و از زدن مسواک بر روی محل جراحی خودداری نمائید.
تا ۴۸ ساعت پس از جراحی از کشیدن سیگار، قلیان، پیپ و… و همچنین از نی جهت نوشیدن مایعات خودداری فرمایید، مکش باعث کنده شدن لخته تشکیل شده میشود و روند بهبودی را کند کرده و محل جراحی دردناک خواهد شد.

مشکلات دندان عقل
اغلب افراد جامعه مشکلاتی با دندان عقل دارند. از جمله دردسرهایی که دندان‌های عقل روییده، نهفته و نیمه نهفته می‌توانند ایجاد کنند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

تحلیل ریشه دندان آسیای دو
تضعیف استخوان فک توسط یک دندان نهفته
عدم استحکام مکانیکی استخوان فک در برابر ضربه
نامرتب شدن و در هم ریختگی بقیه دندان‌های فک
علائم مربوط به دندان عقل نهفته

دندان عقل نهفته اغلب با درد و دندان‌درد همراه است و ممکن است با علائم زیر همراه باشد:
درد در فک پایین و کناره‌های صورت
تورم
لثه‌های خونی
دشواری در باز کردن فک
کرختی
سردرد
بوی بد دهان
مزه ناخوشایند در دهان موقع خوردن غذا
غدد لنفاوی متورم در گردن

سوالات متداول

کلینیک دندانپزشکی فردا

مشهد، مفتح۴، چهارراه اول

همین امروز تعیین وقت کنید

۰۵۱-۳۲۷۶۵۰۱۰ | ۰۵۱-۳۲۷۱۷۴۳۷

ساعات کار

شنبه - پنج شنبه : 8:30 - 21:00

ارسال ایمیل

info@clinicfarda.com