انواع ایمپلنت دندان

هنگامی که یک یا چندین دندان فردی به دلیل پوسیدگی یا سایر آسیب‌های دندانی از بین می‌رود، دندان‌های از دست رفته می‌توانند با انواع ایمپلنت دندان جایگزین شده و باعث بهبود کیفیت جویدن و سلامت دهان و دندان بیمار شود. انواع ایمپلنت‌های دندان در ساختار خود شامل بدنه ایمپلنت و همچنین اباتمنت ایمپلنت است. بدنه یا پایه ایمپلنت در استخوان فک بیمار قرار گرفته و جایگزین ریشه دندان به اصلی می‌شود. اباتمنت ایمپلنت‌ها نیز توسط پیچ‌های فیکس شونده اباتمنت به پایه وصل شده و از روکش قرار گرفته بر روی پایه دندان محافظت می‌کند. انواع ایمپلنت دندان یک روش درمان دائمی برای دندان‌های از دست رفته بیماران است. امروزه با رایج‌تر شدن انواع ایمپلنت‌های دندانی و روش‌های نوین دیگر، نگران دندان‌های از دست رفته خود است. استفاده از ایمپلنت‌های دندانی مشکلی برای بیمار به وجود نمی‌آورد و تا سالیان متمادی می‌تواند از آن‌ها استفاده کند.

معرفی ایمپلنت دندان

 

ایمپلنت دندان یک روش درمانی نوین برای دندان‌ها از دست رفته است که جایگزین ریشه دندان‌های از دست رفته می‌شود. ایمپلنت‌های دندانی یک پایه محکم برای دندان دائمی ایجاد می‌کنند که با دندان‌های طبیعی شما سازگار است. ایمپلنت دندان اغلب از جنس ماده‌ای به نام تیتانیوم است که با بدن ما سازگاری بالایی دارد. شکل کلی ایمپلنت‌های دندانی یک میله نازک و فلزی است که در درون فک بیمار قرار می‌گیرد. امروزه ایمپلنت‌های دندانی یکی از بهترین روش‌ها برای جایگزین کردن دندان‌های از دست رفته با دندان‌های دائمی است. نکته قابل توجه در مورد ایمپلنت این است که اگر پس از قرار گرفتن در فک به طور درست از آن نگهداری شود، ماندگاری بالایی خواهد داشت.

تفاوت انواع ایمپلنت دندان

 

انواع ایمپلنت تفاوت آنچنانی با یکدیگر ندارند و همه انواع ایمپلنت‌ها جایگزین دندان‌های از دست رفته می‌شوند. در تمامی روش‌ها و انواع ایمپلنت‌های دندانی، پایه تیتانیومی در درون استخوان فک بیمار قرار می‌گیرد و نقش ریشه دندان را ایفا می‌کند. ایمپلنت‌های دندانی همچنین نیازمند یک روکش یا تاج دندان هستند که بر روی پایه ایمپلنت قرار میگیرد و جایگزین دندان از دست رفته می‌شود. اما برخی از انواع ایمپلنت‌های دندانی با انواع دیگر تفاوت دارند. برای مثال ایمپلنت‌هایی وجود دارد که برای نواحی خاصی از استخوان فک که ضخامت کمی دارند و امکان پیوند استخوان در آن‌ها وجود ندارد، طراحی شده‌اند.

انواع ایمپلنت دندان معمولی

 

مراحل ایمپلنت دندان، معمولاً در مراحل مختلفی انجام می‌شود. در انجام ایمپلنت‌ها گاهی به عمل جراحی، بخیه زدن و برش لثه نیاز است. برای انجام ایمپلنت‌های معمولی باید جای دندان کشیده شده، کاملاً بهبود پیدا کند و این امر شاید ماه‌ها به طول بیانجامد. به طور کلی در این روش دندانپزشک متخصص، وضعیت لثه و استخوان فک بیمار را بررسی می‌کند تا از شرایط دندان و فک و لثه او آگاه شود.

معمولاً انواع ایمپلنت‌های دندان معمولی پایه‌ای از جنس تیتانیوم خالص دارد. این پایه تیتانیومی در داخل فک استخوان داخلی بیمار قرار می‌گیرد. در صورت مراقبت از ایمپلنت دندان، دوام و ماندگاری بالایی خواهد داشت. زمانی که انواع ایمپلنت‌های دندانی در استخوان فک بیمار قرار می‌گیرد، به یک پروسه ۳ الی ۶ ماهه برای بهبود نیاز دارد. در اصل باید زمینه لازم برای تاج دندان فراهم شود تا بتواند بر روی پایه ایمپلنت قرار گیرد.

انواع ایمپلنت فوری

 

ایمپلنت فوری یک روش دیگر از انواع روش‌های ایمپلنت‌های دندانی است که پزشک پس از کشیدن دندان‌ بیمار، بلافاصله پایه ایمپلنت را در استخوان فک بیمار قرار می‌دهد. این روش ایمپلنت همچنین می‌تواند پس از دو هفته از کشیدن دندان بیمار انجام شود. معمولاً ایمپلنت‌های دندانی فوری برای تمام بیماران، توصیه نمی‌شود. و استفاده از این روش نیازمند عکسبرداری از فک و دندان و بررسی تخصصی توسط پزشک است. ایمپلنت‌های دندان فوری یا به اصطلاح کاشت دندان در یک روز، یک روش برای جایگزین کردن دندان‌های از دست رفته بیماران است که در آن ، تمامی مراحل ایمپلنت در طول یک جلسه انجام می‌شود. مراحل ایمپلنت دندان فوری شامل قرار دادن پایه دندان در استخوان فک، وصل اباتمنت و تاج دندان به پایه می‌باشد. در بیمارانی که دندان هایشان شکسته و یا از بین رفته است اما هنوز ریشه دندان اصلی را دارند، ایمپلنت دندان فوری یک گزینه درمانی مناسب است که در کوتا‌ه‌ترین زمان ممکن انجام می‌شود.

انواع ایمپلنت دیجیتال

 

ایمپلنت دیجیتال روشی است که در آن برای بررسی و‌معاینه وضعیت استخوان فک و عصبی دندان، از روش شبیه ساز سه بعدی دیجیتال استفاده می‌کند. با استفاده از این اطلاعات، یک دندانپزشک متخصص قادر به جراحی لثه و قرار دادن پایه ایمپلنت با حداقل میزان برش خواهد بود. از آنجایی که انجام ایمپلنت دیجیتال با ایجاد کوچکترین برش امکان پذیر است، در مقایسه با روش‌های جراحی سنتی، درد کمتری برای بیمار دارد. به طور کلی مراحل ایمپلنت‌های دیجیتال شامل دو جلسه است که در جلسه اول بیمار عکس‌های مورد نیاز پزشک را تهیه می‌کند و در جلسه دوم پزشک متخصص پس از بررسی وضعیت کامل فک، جراحی ایمپلنت را به روش دیجیتال آغاز می‌کند. پزشک متخصص پس از بررسی دقیق وضعیت و‌محل دندان و بی حسی موضعی، شکاف کوچکی در لثه بیمار ایجاد می‌کند تا به استخوان فک دسترسی پیدا کند، و سپس با ایجاد یک سوراخ کوچک، پایه ایمپلنت را در درون فک قرار می‌دهد.

اوردنچر چه مدلی از ایمپلنت است؟

 

اگر به دنبال روش ارزانتر و کم هزینه‌تری نسبت به انواع ایمپلنت دیجیتال هستید، اوردنچر گزینه مناسبی برای شما است و از استحکام و دوام قابل قبولی برخوردار است. اوردنچر معمولاً بر روی پایه‌های ایمپلنت قرار می‌گیرد و مشکلات لقی دندان را به همراه ندارد. روش اوردنچر مشکلات لق بودن دندان‌های مصنوعی را از بین می‌برد. در ایمپلنت به روش اوردنچر، نوعی پروتز کامل در استخوان فک و روی تعدادی پایه قرار می‌گیرد و سپس روکش‌های دندانی روی آن قرار می‌گیرند و نمای کلی مناسبی از دندان‌های از دست رفته، ایجاد می‌کند. اوردنچر‌ها مدلی از  پروتز متحرک هستند که توسط انواع ایمپلنت‌های دندانی پشتیبانی می‌شود. معمولاً اوردنچر به دو تکیه‌گاه وصل می‌شود که از قابلیت نگهداری خوبی برخوردار هستند. اوردنچرها از پروتزهای متحرک معمولی راحت‌تر هستند، زیرا ثبات و تاثیرگذاری بیشتری دارند.

انواع بریج بر پایه ایمپلنت

 

بریج‌هایی که بر پایه ایمپلنت هستند، مانند بریج‌های دندان معمولی می‌باشند. با این تفاوت که به جای نصب روی دندان‌های طبیعی، بر روی انواع ایمپلنت قرار می‌گیرند. شرایط کار در این روش به این شکل است که ابتدا یک ایمپلنت توسط پزشک در داخل استخوان فک یکی از دندان‌های از دست رفته، قرار می‌گیرد و سپس از روکش‌های دندان متصل به دندان‌های مصنوعی استفاده می‌شود. اگر شما فردی هستید که بیش از یک دندان خود را از دست داده‌اید، کاندیدای مناسبی برای استفاده از این روش هستید. همچنین در صورتی که دندانپزشک نگران آسیب و فشار‌های وارده به ایمپلنت‌های تکی است، انواع بریج بر پایه ایمپلنت گزینه مناسبی برای جایگزین کردن دندان‌های از دست رفته بیماران است.

مینی ایمپلنت (انواع ایمپلنت سایز کوچک)

استفاده از مینی ایمپلنت‌ها برای جایگزین کردن دندان‌های از دست رفته بیماران، مانند ایمپلنت‌های معمولی است. در واقع ساختار اصلی این روش همانند ایمپلنت‌های معمولی است، با این تفاوت که مینی ایمپلنت‌ها سایز کوچکتری دارند. پزشکان در مینی ایمپلنت‌ها، از تکنیک‌های نوینی نسبت به انواع ایمپلنت دندان معمولی استفاده می‌کنند. میزان درد و خونریزی در مینی ایمپلنت‌ها کمتر از سایر روش‌های ایمپلنت است و اگر به درستی و طبق استاندارد انجام شوند، طول عمر و ماندگاری بالایی خواهند داشت. بررسی‌ها و تحقیقات نشان داده است که طول عمر این روش ایمپلنت، تا ۱۲ سال اعلام شده است. توجه داشته باشید که قدرت جویدن با مینی ایمپلنت‌ها شاید به خوبی انواع ایمپلنت‌های دندان دیجیتال نباشد، اما پروسه درمان آن درد و خونریزی کمتری دارد و دوره نقاهت آن نیز کمتر است. در کل می‌توان گفت روش کم تهاجمی محسوب می‌شود و بهبودی آن نیز در مدت زمان کوتاه‌تری انجام می‌شود. استفاده از این روش شما را از پیوند استخوان بی‌نیاز می‌کند. همچنین هزینه مینی ایمپلنت نسبت به سایر انواع ایمپلنت دیجیتال کمتر است. کاربرد رایج ایمپلنت‌های سایز کوچک برای کسانی است که دندان‌های کوچکی دارند و یا قصد دارند دندان جلوی فک خود را تعویض کنند.

انواع برند ایمپلنت دندان

ایمپلنت کره‌ای

کشور کره در ساخت انواع ایمپلنت‌های دندانی از بهترین متریال و متد روز دنیا استفاده می‌کند. osstem رتبه اول را در میان سایر انواع ایمپلنت‌های کره‌ای به خود اختصاص داده است. برند اوستم با بهترین کیفیت و مواد اولیه طراحی شده و به بازار عرضه شده است. دنتیوم برند دیگری ایمپلنت‌های ساخت کره است که در ایران نیز بسیار رایج است. جراحی ایمپلنت با استفاده از این مدل ایمپلنت دندان آسان است و قیمت ارزانتری نسبت به سایر انواع برندها دارد. مگاژن نیز از دیگر برندهای کره‌ای مشهور است. دی او، از دیگر برندهای معروف شرکت‌های کره ای در تولید ایمپلنت دندانی است که قیمت بالاتری در ایران دارد.

 ایمپلنت سوئیسی

انواع ایمپلنت‌های سوئیسی نیز با کیفیت بی‌نظیر و قیمت مناسب تولید شده و به سراسر جهان عرضه می‌شود. استرامان جزو معروف‌ترین و باکیفیت‌ترین تولید کننده ایمپلنت‌های دندانی است. پس از این برند، برند سوئیسی اشترامن در جایگاه دوم قرار گرفته است. برای ساخت این نوع ایمپلنت‌ها از روش‌های نوین استفاده شده است و در نتیجه قیمت این نوع از ایمپلنت‌ها بالا است. برند ihde نیز یک برند تولید کننده ایمپلنت‌های دندانی است که جزو محصولات پرفروش محسوب می‌شود. قیمت ایمپلنت‌های سوئیسی اس ای سی و تی آر ای معمولاً بیشتر از سایر انواع برندهای تولید کننده ایمپلنت‌های دندانی در سوییس است. به طور کلی این ایمپلنت‌ها ایمنی بالا و زیبایی خاصی دارند.

 ایمپلنت آمریکایی

ایمپلنت‌های دندانی آمریکایی در کل دنیا مشهور هستند. این ایمپلنت‌ها از نظر کیفیت بالایی برخوردارند و از مواد اولیه باکیفیتی در ساختار ایمپلنت‌ها استفاده می‌کنند. برند زیمر بیومت نیز از برندهای معروف آمریکایی در زمینه ساخت انواع ایمپلنت‌های دندانی محسوب می‌شود. در این برندها از جنس تیتانیوم خالص در ساختار ایمپلنت‌های دندانی استفاده می‌شود و سازگاری بالایی با بدن انسان دارد. برند اینترالاک نیز از برندهای مشهور آمریکایی در زمینه ساخت انواع ایمپلمت‌های دندانی است که از لایه اکسید ضخیم و کلسیم فسفات در ساختار ایمپلنت‌های خود استفاده می‌کند.

 ایمپلنت‌ آلمانی

کشور آلمان در زمینه ساخت ایمپلنت‌های دندانی مختلف، عملکرد بسیار عالی دارد. انواع ایمپلنت‌های آلمانی در دسته ایمپلنت‌های فوری قرار می‌گیرند که برای انواع استخوان‌های فک مورد استفاده واقع می‌شود. مدنتیکا از جمله برندهای مشهور آلمانی در زمینه ساخت ایمپلنت‌های دندانی است که نسبت به سایر انواع ایمپلنت‌ها قیمت بالایی دارند. برند ایمپلنت نیز از برندهای پیشتاز در زمینه ساخت و تولید ایمپلنت‌های دندانی است که کیفیت بالایی دارد و اجرای آن راحت است. قیمت‌های ایمپلنت برند بگو، نسبتاً به سایر انواع برندهای تولید کننده ایمپلنت، مناسب‌تر است.

انواع ایمپلنت فرانسوی

انواع ایمپلنت‌های دندانی فرانسوی با تنوع بالا و قیمت مناسب طراحی و تولید شده و به بازار عرضه می‌شوند. ایمپلنت‌های دندانی فرانسوی در ایران رایج است و بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. ایمپلنت‌های دندانس Axio‌ از برندهای مشهوری فرانسوی در زمینه تولید ایمپلنت محسوب می‌شود. این نوع از ایمپلنت‌ها ظاهری ساده دارند، اما قطعات و ساختار آن‌ها بسیار شکیل و حرفه‌ای طراحی شده است. برند idi نیز یکی از شرکت‌های فرانسوی در زمینه تولید انواع ایمپلنت دندان است که محصولات آن تنوع بالایی دارند. شرکت یوروتکنیکا نیز ایمپلنت‌های دندانی مخصوص به خود را به بازار عرضه کرده است، که همراه با قیمت مناسب، خدمات پس از فروش را نیز ارائه می‌دهد.

انواع سیستم‌های ایمپلنت دندان

وقتی صحبت از انواع سیستم‌های ایمپلنت دندانی می‌شود، منظور همان سیستم‌ها و برندهای تولید کننده ایمپلنت سوئیسی، کره ای، آلمانی و .. است. این سیستم‌ها یا به اصطلاح برندها باعث‌ می‌شود که گزینه‌های انتخابی برای پزشک و مراجعه کننده بیشتر شود. این انتخاب‌ها به طور اساسی بر روی دوره درمان و هزینه ایمپلنت تاثیر بسزایی دارد. برای هر یک از این سیستم‌ها یا برندها، نحوه کار پزشک‌ متخصص متفاوت خواهد بود. به طور اساسی در هر سیستم ایمپلنت باید بهترین نوع برند تولیدی انتخاب شود، زیرا در غیر این صورت، ایمپلنت دندان یا جراحی کاشت دندان اثربخشی لازم را نخواهد داشت.

انواع روکش ایمپلنت دندان

روکش‌هایی که برای انواع ایمپلنت‌های دندانی استفاده می‌شود، به بخش تاج دندان یا قسمت نهایی ایمپلنت مربوط است. در واقع روکش‌های دندانی روی پایه تیتانیومی قرار می‌گیرند و ظاهر زیبایی به آن می‌دهند. معمولاً جنسی که برای روکش‌های ایمپلنت در نظر گرفته می‌شود، از جنس زیرکونیا است. روکش‌های ایمپلنت توسط بخش فیکسچر در فک بیمار قرار می‌گیرند. روکش‌هایی که برای انواع ایمپلنت‌های دندانی استفاده می‌شوند، نسبت به هم متفاوت هستند.

روکش‌های ایمپلنت با کیفیت از نوع PFM و از  آلیاژ فلزات گرانبها ساخته می‌شود. روی این روکش‌های دندانی از سرامیک با کیفیت استفاده می‌شود. سبک دیگری از روکش‌های ایمپلنت وجود دارد که با فریم‌های زیرکونیا مشخص می‌شوند. در این نوع‌ از روکش‌های دندانی ایمپلنت به جای آلیاژ از زیرکونیا استفاده می‌شود. و در نهایت برای زیبایی بیشتر  از سرامیک با کیفیت استفاده می‌شود. روکش‌های ایمپلنت تمام زیرکونیا نیز وجود دارد که قیمت بالاتری دارند.

در کل روکش‌هایی که برای انواع ایمپلنت‌های دندانی در نظر گرفته می‌شود به دو دسته  تقسیم بندی می‌شوند؛ دسته اول روکش‌های CEMENTED هستند.  در این نوع روکش‌ها در ابتدا اباتمنت به بدنه فیکسچر وصل میشود و سپس روکش روی اباتمنت با ابزار مخصوص چسبانده می‌شود. دسته دوم روکش‌های ایمپلنت Screw retained نامیده می‌شوند که ساختار آن‌ها شامل بخش اباتمنت و فریم است و به شکل واحدی مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین نحوه اتصال این روکش‌ها به شکل مستقیم است.

انواع جراحی ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان چقدر طول میکشد؟ جراحی‌های ایمپلنت دندان به صورت یک مرحله‌ای، دو مرحله‌ای و فوری انجام می‌شود. در روش جراحی ایمپلنت یک مرحله‌ای، کاشت دندان در یک مرحله انجام می‌شود که در آن برش کوچکی روی لثه انجام می‌شود. این روش از جراحی کمک می‌کند تا بیمار مجبور به انجام چندین عمل پی در پی نباشد. به طور اساسی در این روش پس از بخیه زدن بافت لثه، سر ایمپلنت مشخص است و پس از بهبودی بافت لثه، تاج دندان روی ایمپلنت نصب می‌شود.

جراحی ایمپلنت به صورت دو مرحله‌ای،  پزشک متخصص پیچ ایمپلنت دندان را در لثه بیمار قرار می‌دهد و در نهایت بافت لثه بریده شده، به دقت بخیه زده می‌شود. پس از گذشت ۴ الی ۶ ماه بهبودی بافت صورت گرفته و ایمپلنت با استخوان فک جوش می‌خورد. در مرحله دوم ایمپلنت لثه مجدداً بریده شده  و اباتمنت دنان و تاج نصب می‌شوند.

در روش ایمپلنت یا جراحی فوری، فرایند کاشت دندان در یک جلسه انجام می‌شود. در این روش از ایمپلنت  به مقدار کافی از بافت استخوان نیاز است و تراکم استخوان نیز اهمیت زیادی در فرایند ایمپلنت دارد. اگر از ایمپلنت فوری برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته استفاده شود،  پزشک متخصص ارتفاع دندان را تنظیم می‌کند تا برای بافت دندان مشکلی به هنگام جویدن پیش نیاید.

انواع ایمپلنت بر اساس جایگاه آن نسبت به استخوان فک

اندواستیل یا داخل استخوانی

این نوع از ایمپلنت‌ها در حال حاضر جزو رایجترین و مطمئن‌ترین نوع ایمپلنت‌های دندانی هستند. ایمپلنتهای اندو استیل یا داخل استخوانی، برای بیشتر بیماران مناسب هستند. رایجترین نوع ایمپلنت‌های اندواستیل، ایمپلنت‌های دندانی پیچی شکل است که امروزه بسیار مورد استفاده دندانپزشکان واقع می‌شود و به کمک ابزار دندانپزشکی، در داخل استخوان فک قرار گرفته و سپس استخوان به تدریج رشد کرده و به ایمپلنت جوش می‌خورد.

ایمپلنت روی استخوانی یا ساب پریو استیل

این نوع از ایمپلنت‌های دندانی به جای این که داخل استخوان فک قرار گیرند، بر روی استخوان و در زیر لثه قرار می‌گیرند. در ایمپلنت ساب پریواستیل، یک ابزار فلزی در زیر لثه قرار می‌گیرد که ممکن است حاوی یک یا چند میله است. پس از جوش خوردن بافت لثه، این پروتز در جای خود ثابت می‌شود و دندانهای مصنوعی روی پایه‌هایی که از روی لثه قرار دارند، وصل می‌شوند.

ایمپلنت زیگوماتیک

این نوع از ایمپلنت‌های دندانی، کمترین کاربرد را در میان سایر روش‌ها دارند و عمل آن نسبتاً پیچیده است. از این روش تنها زمانی استفاده می‌شود که استخوان فک کافی برای ایمپلنت در داخل استخوان وجود ندارد. توجه داشته باشید که ایمپلنت زیگوماتیک در استخوان گونه، قرار داده می‌شود، نه استخوان فک.

انواع ایمپلنت داخل استخوانی

ایمپلنت پیچی شکل (ایمپلنت دندان معمولی):

ایمپلنت‌های دندانی پیچی شکل معمولاً جزو محبوبترین و رایجترین نوع ایمپلنت‌ها محسوب می‌شوند. از آنجایی کارکرد این ایمپلنت همانند ریشه دندان است و شکلی مشابه آن دارد، به آن ایمپلنت ریشه‌ای نیز گفته می‌شود. ایمپلنت‌های دندانی پیچی شکل در اشکال مختلف طراحی شده و ‌به بازار عرضه می‌شوند.

ایمپلنت‌های تیغه‌ای

ایمپلنت‌های تیغه‌ای یکی از اولین نوع ایمپلنت‌های دندانی بودند که در آمریکای شمالی استفاده شدند. این نوع از ایمپلنت‌ها اکنون به ندرت استفاده ‌می‌شوند و‌کاربرد کمتری دارند، زیرا ایمپلنت‌های پیچی مزیتهای بیشتری نسبت به ایمپلنت‌های تیغه‌ای دارند که جایگزین آن شده‌اند. در ایمپلنت‌های تیغه ای کانالی در استخوان فک ایجاد می‌شد و تیغه ایمپلنت به آن متصل می‌شد و در آخرین مرحله روکش دندان روی ان قرار می‌گرفت.

ایمپلنت عرضی

ایمپلنت‌های عرضی (transosseous dental implant) ایمپلنت‌های دندانی بسیار باثباتی هستند که از زیر فک جایگذاری شده و از بخش بالای فک بیرون می‌زنند. معمولاً یک میله به ایمپلنت‌های عرضی نصب می‌شود تا دندان مصنوعی روی آن قرار گیرد. معمولاً دندانپزشکان معدودی از این روش درمانی استفاده می‌کنند چرا که استفاده از این روش به مهارت و تخصص بالایی نیاز دارد.

انواع ایمپلنت از نظر طول و قطر

ایمپلنت‌های استاندارد یا معمولی؛

قطر این نوع از ایمپلنت‌ها بین ۳.۵ تا ۴.۲ میلی متر است و معمولا از آن‌ها برای قسمت جلویی فک و دهان استفاده می‌شود.

ایمپلنت پهن

قطر این نوع از ایمپلنت‌های دندانی بین ۴.۵ تا ۶ میلی متر است و معمولا در قسمت عقبی فک و دهان و به جای دندان‌های آسیای بزرگ قرار می‌گیرد.

مینی ایمپلنت

قطر این‌ نوع از ایمپلنت‌های دندانی بین ۲ تا ۳.۵ میلی متر است و بیشتر در افرادی استفاده می‌شود که فضای کافی برای کاشت ایمپلنت معمولی در دهان و فکشان را ندارند. همچنین در افرادی که تراکم استخوان فک آن‌ها کم است، از مینی ایمپلنت استفاده می‌شود.

انواع ایمپلنت از نظر سطح بدنه

ایمپلنت دندانهای در ابتدا و در سال‌های اولیه که به بازار عرضه شده بودند، سطح تیتانیومی صافی داشتند ولی به مرور و با گذشت زمان، طرح‌های مختلفی از آن‌ها به بازار عرضه شد. به طور کلی تلاش طراحان و تولید کنندگان ایمپلنت‌های دندانی بر این است که سطح بیشتری از ایمپلنت به استخوان فک متصل شود. زبر کردن و ناهموار کردن سطح ایمپلنت، سطح تماس آن با استخوان فک را افزایش می‌دهد و درنهایت ثبات بیشتری ایجاد می‌شود. افزودن یک لایه هیدروکسی به ساختار ایمپلنت باعث اتصال بیشتر استخوان فک به ایمپلنت می‌شود.

انواع ایمپلنت از نظر اتصال با اباتمنت

سر ایمپلنت‌های دندانی محلی است که باید به قطعه‌ای به نام اباتمنت متصل شود و در نهایت بر روی آن  روکش دندان نصب  شود. اباتمنت مشابه تاج تراشیده شده دندانی که آماده نصب روکش روی آن است، عمل می‌کند و تاج را نگه می‌دارد.

ایمپلنت از نظر اتصال به اباتمنت به سه دسته تقسیم می‌شود که به صورت زیر است؛

  • اتصال شش ضلعی داخلی: شکل شش ضلعی سر ایمپلنت به صورت یک سوراخ است که اباتمنت در داخل آن قرار می‌گیرد.
  • اتصال شش ضلعی خارجی: شکل شش ضلعی سر ایمپلنت به صورت یک برآمدگی است که اباتمنت به آن متصل میشود.
  • اتصال هشت ضلعی داخلی: سوراخ سر ایمپلنت، به شکل یک شکل هشت ضلعی است که اباتمنت در آن قرار می‌گیرد.

انواع ایمپلنت دندان از نظر شکل بدنه

انواع ایمپلنت دندان از نظر شکل بدنه به سه نوع تقسیم بندی می‌شود که این نوع تقسیم بندی به صورت زیر است،

  • ایمپلنت دندانی پیچی شکل مخروطی
  • ایمپلنت دندانی پیچی شکل صاف
  • ایمپلنت استوانه‌ای

انواع ایمپلنت از نظر اتصال روکش به اباتمنت

چسبی؛ در این روش روکش با استفاده از چسب به اباتمنت وصل می‌شود. این روش دقیقا مشابه روشی است که هنگام روکش گذاشتن بر روی دندان طبیعی، انجام می‌گیرد.

پیچی؛ در این روش، روکش دندانی با استفاده از یک پیچ به اباتمنت وصل شده و سپس محل پیچ در دندان، با انواع پر کننده‌های دندان مانند کامپوزیت و سایر مواد مشابه پر شده و سطح آن صاف می‌شود.

انواع پروتزهای بر پایه ایمپلنت

ایمپلنت‌های تکی

این ایمپلنت‌ها در واقع همان ایمپلنتهای معمولی هستند که بر روی یک پایه ایمپلنت، یک روکش متصل می‌شود.

دندان مصنوعی بر پایه مینی ایمپلنت

دندان مصنوعی بر پایه مینی ایمپلنت، یکی از پروتزهای ایمپلنتی است و در افرادی استفاده می‌شود که بیشتر دندانهای خود را از دست داده باشند. این روش معمولاً ارزانتر از ایمپلنتهای تکی است و به جراحی و برش کمتری نیاز دارد. همچنین در این روش به دلیل استفاده از مینی ایمپلنت، عمل جراحی ساده‌تر انجام شده و دوره نقاهت کوتاهتر است. اما به دلیل نازکتر بودن مینی ایمپلنت، مقاومت آن در برایر فشار کاهش می‌یابد.

دندان مصنوعی چهار ایمپلنتی

در این روش، ست کامل دندان مصنوعی فک بالا یا فک پایین، بر روی چهار ایمپلنت قرار می‌گیرد. مزیت این روش در این است که نیاز به پیوند استخوان و جراحی‌های متعدد برای ایمپلنت‌ نیست و هزینه آن نیز بسیار کمتر است. اشکال این روش در این است که در مدت زمانی که منتظر هستید تا استخوان فک به پایه ایمپلنت جوش بخورد، باید مراقب تغدیه خود باشید تا فشاری بر ایمپلنت وارد نشود. پس از شش ماه که ایمپلنت جوش خورد، دندان مصنوعی اصلی آماده شده و بر روی ایمپلنت قرار می‌گیرد.

بریج بر پایه ایمپلنت

بریج بر پایه ایمپلنت، پروتزی مانند بریج معمولی است اما به جای استفاده از دندان طبیعی فرد برای تکیه گاه بریج، از دندان‌های ایمپلنت استفاده می‌شود.

انواع ایمپلنت دندان از نظر مراحل درمان

ایمپلنت فوری

در روش ایمپلنت دندانی فوری، در همان جلسه‌ای که دندان آسیب دیده توسط پزشک کشیده می‌شود، ایمپلنت در استخوان فک قرار می‌گیرد و در نهایت روکش ایمپلمت بر روی آن وصل می‌شود. توجه داشته باشید که این روکش موقتی است و نباید هیچ فشاری به ایمپلنت قرار گرفته در استخوان فک وارد شود. پس از گذشت چندین ماه، روکش اصلی روی دندان قرار می‌گیرد.

ایمپلنت یک مرحله‌ای

در این روش از ایمپلنت‌های دندانی، پس از جراحی و  جایگذاری ایمپلنت در استخوان فک، روی ایمپلنت با پیچ  بسته می‌شود اما لثه روی آن بخیه زده نمی‌شود بلکه  اطراف ایمپلنت دوخته می‌شود تا چند ماه بعد هنگام اتصال روکش، به جراحی مجدد نیاز نباشد. در ایمپلنت‌های یک مرحله‌ای، جای دندان تا چندین مدت خالی می‌ماند تا استخوان فک به ایمپلنت جوش داده شود.

ایمپلنت دو مرحله‌ای

در این روش از ایمپلنت‌ها به دو عمل جراحی نیاز است. یک بار برای جایگذاری ایمپلنت در استخوان فک و بار دیگر برای شکاف لثه روی ایمپلنت و اتصال اباتمنت و روکش به پایه ایمپلنت. جراحی دوم معمولاً ساده است و دوره نقاهت کوتاه‌تری دارد. مزیت این روش در این است که ایمپلنت در زیر لثه محافظت بیشتری دارد و آسیب و فشار کمتری به آن وارد می‌شود.

بهترین نوع ایمپلنت دندان

اگر به دنبال بهترین نوع ایمپلنت‌های دندانی در ایران هستید، ایمپلنت‌های دندانی کره‌ای بهترین گزینه هستند. این نوع از ایمپلنت‌ها با بهترین کیفیت و بهترین مواد اولیه ساخته شده و به بازار عرضه شده‌اند و همچنین قیمت مناسب‌تری دارند. توجه داشته باشید که انتخاب بهترین نوع ایمپلنت دندان باید توسط پزشک متخصص و پس از بررسی و معاینه لازم به شما توصیه شود و اصرار شما برای استفاده از ایمپلنت‌های دیگر می‌تواند عواقب جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.

سوالات متداول

 ایمپلنت‌های دندانی چه مزایایی دارند؟

ایمپلنت‌های دندانی باعث بازیابی توانایی جویدن و بازیابی ظاهر زیبایی دندان می‌شود و  کمک می‌کند تا استخوان فک به دلیل از دست دادن دندان، کوچک نشود. ایمپلنت همچنین باعث حفظ سلامت استخوان و لثه اطراف دندان می‌شود و  کمک می‌کند تا دندان‌های مجاور ثابت بمانند.

چه کسانی کاندیدای مناسبی برای ایمپلنت دندان هستند؟

همه کسانی که یک دندان، چند دندان یا همه دندان‌های خود را از دست داده‌اند، کاندیدای مناسبی برای کاشت دندان یا به اصطلاح ایمپلنت هستند.

معایب ایمپلنت دندان چیست؟

مانند هر عمل جراحی جزئی دهان، خطر عفونت، التهاب و درد وجود دارد، اما متخصص دندانپزشک  درباره نحوه مدیریت این موارد، توصیه‌هایی را خواهد کرد. اگر هیچ استخوانی برای کاشت ایمپلنت وجود نداشته باشد، ممکن است به روش‌های پیوند استخوان و لثه نیاز باشد که می‌تواند هزینه درمان شما را افزایش دهد.

برچسب ها:
اشتراک گذاری :
دیدگاه خود را بنویسید

کلینیک دندانپزشکی فردا

مشهد، مفتح۴، چهارراه اول

همین امروز تعیین وقت کنید

۰۵۱-۳۲۷۶۵۰۱۰ | ۰۵۱-۳۲۷۱۷۴۳۷

ساعات کار

شنبه - پنج شنبه : 8:30 - 21:00

ارسال ایمیل

info@clinicfarda.com